Poljska krempita

Za žutu koru: 2 šoljice brašna, pola šoljice šećera u prahu, kesica praška za pecivo, kašičica vanilin šećera, 200 g putera, 4 žumanceta, rendana kora od pola limuna, 100 g oraha i 100 g džema od ribizla. Za bijelu koru: 6 bjelanaca, 1,5 kašičica šećera u prahu i 2 kašike gustina. Za krem: 3 šoljice mlijeka, 4 kašike brašna, 2 kašike gustina, 2 žumanceta, kašičica vanilin šećera, 200 g putera i 50 g listića badema za posipanje.

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i vanilu, dodajte puter umućen sa šećerom, žumancima i limunovom korom, zamijesite tijesto, umotajte u foliju i ohladite u frižideru. Posle 30 minuta razvijte oklagijom, stavite u pleh obložen masnim papirom, premažite džemom i pospite orasima. Pecite u rerni na 100 stepeni 10 minuta sa odškrinutim vratima rerne, povećajte temperaturu na 160 stepeni, zatvorite rernu i pecite još 30 minuta. Za to vreme, mikserom umutite sneg od belanca, postepeno dodajte šećer u prahu i gustin, pa osušite dva tanke kore na poleđini pleha. Polovinu mleka umutite sa žumancima, brašnom i gustinom. Ostatak mleka prokuvajte sa šećerom i vanilom, sipajte umućena žumanca i mešajte dok se ne zgusne. Sklonite s ringle, sasvim ohladite, dodajte omekšali puter i mutite dok ne postane glatko. Žutu koru prepolovite, prvi deo pokrijte belom koricom, nafilujte kremom, poklopite drugom žutom i belom korom, pospite listićima badema, ohladite i isecite na kocke.

Izvor: novosti.rs
Share on Google Plus

About Anonimno

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari:

Objavi komentar