Sastojci za krem: 600 ml punomasnog i 400 ml kondenzovanog mleka, 100 g šećera, 6 jaja + 2 žumanceta, 3 limete, štapić vanile i komad cimeta. Za karamel: 150 g šećera i 4 kašike vode.
U posudu sipajte oba mleka, dodajte krupno rendanu koru limete, štapić cimeta, semenke vanile i kuvajte na umerenoj temperaturi. Posle 15 minuta sklonite s ringle i prohladite. U šerpicu sipajte šećer i vodu i kuvajte 10 minuta na srednjoj temperaturi – bez mešanja, dok se ne karamelizuje, ali pazite da ne pregori. Karamelizovan šećer sipajte u okruglu vatrostalnu činiju prečnika 20 cm i ostavite da se stegne. Jaja i žumanca viljuškom umutite sa šećerom, postepeno sipajte mleko kroz cediljku i lagano mešajte (pazite da se ne zapeni). Preko karamela sipajte smesu od mleka i jaja, činiju stavite u drugu posudu koja je do pola napunjena vodom i pecite u rerni na 180 stepeni 60 minuta. Krem ohladite u posudi, a zatim stavite u frižider. Nožem pažljivo okružite krem, poklopite tacnom za serviranje, naglo okrenite i ukrasite voćem po željo ili šlagom.
Izvor: novosti.rs
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
0 komentari:
Objavi komentar