Paradižot ili šnenokle jedan je od onih deserata koje su spretne domaćice, naše mame i bake, znale napraviti od samo nekoliko sastojaka koji su gotovo uvijek u svakom hladnjaku.
Englezi ga zovu floating island (plutajući otoci), Francuzi les œufs à la neige (snježna jaja), Njemci Schnee-Eier (također snježna jaja), a Poljaci zupa nic (ptičje mlijeko). Ova jednostavna i ukusna slastica idealna je za dane kada nam se jede nešto slatko, a nemamo puno sastojaka za kolače u svojoj smočnici.
"Paradižot je idealna slastica za dane kada nam se jede nešto slatko, a nemamo puno sastojaka za kolače u svojoj smočnici."
Sastojci:
- 3 žutanjka
- 4 žlice šećera
- 1/ 2 litre mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 5 bjelanjaka
- petit beurre keks
Priprema:
1. Žutanjke s šećerom izmiksajte do guste smjese, mlijeko stavite u lonac s 2 žlice šećera u koje ste dodali vanilin šećer. Pustite mlijeko za zavrije.
2. Napravite snijeg od bjelanjaka, keks izlomite u veliku staklenu posudu.
3. Žlicom odvajate snijeg od bjelanjaka i nakratko stavljajte u uzavrelo mlijeko, kuglice od snijega nakon minute okrenite na drugu stranu dok ne povećaju volumen i odmah ih slažite na kekse.
4. Smjesu žutanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko neprestano miješajući dok se ne zgusne. Prelijte preko kuglica od snijega i stavite u hladnjak na 3 sata da se sve hladi.
5. Na kraju pospite po želji naribanom čokoladom i za intenzivniji okus dodajte par kapi ruma.
Izvor: Zadovoljna
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Pretplati se na:
Objavi komentare
(
Atom
)
0 komentari:
Objavi komentar