Šećer jedan od uzročnika kancera

Studija provedena na Institutu za rak u državi Utah u SAD-u otkrila je da je šećer jedan od glavnih uzroka za razvoj tumora. Ćelije tumora koriste mnogo više glukoze nego normalne ćelije. Različite studije pokazale su da ljudi koji imaju viši nivo glukoze mogu razviti više raka, stoji u njihovoj studiji. Činjenica je da je našim ćelijama potrebna  glukoza – oblik šećera koji se transformira u energiju. Ćelije raka mogu opstati na jednostavnim ugljikohidratima, uključujući i one rafinirane šećere koji se nalaze u prerađenoj hrani i slatkišima. Proces tokom kojeg se glukoza konvertira u pirogrožđanu kiselinu i ne može više osiguravati energiju zdravim ćelijama jest glikoliza.

Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu konvertirati svoju energiju iz glikolize bez kiseonika. Taj se proces naziva anaerobna glikoza, a stvara otpadne materije, slične kao mliječnoj kiselini. Ta se vrsta mliječne kiseline može razložiti u jetri, a otpadni proizvod tog procesa je glukoza koja se vraća hraniti ćelije raka i oblikuje okrugli ciklus u kojem se provodi neprestano napajanje glukozom kroz krvotok, što potiče rast i razvoj tumora.

Stručnjaci ističu da su obrađeni šećeri povezani s rakom iz dvaju razloga:

1. Potencijalni su uzrok raka
2. Najbolja su "hrana" za ćelije raka kada se jednom pojave u tijelu

U cilju zaštite zdravlja, razmislite o količinama šećera koje konzumirate te pokušajte smanjiti unos prerađenih šećera. Jedno je sigurno – nemaju povoljan utjecaj na zdravlje!
Share on Google Plus

About memo

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentari:

Objavi komentar